Social Icons

email


Αρχαία σε ......νέα επίπεδα ενδιαφέροντος.

Στη βραδυνή μάζωξη του Αυγούστου στο χωριό και δεί στο After Bar Frenias, μεταξύ του προβληθέντος οπτικού υλικού , υπήρχε και το κομμάτι-ενότητα “Αρχαία στη Χρυσοβίτσα”. Για όσους απουσίαζαν θέτω εδώ τις σχετικές φωτογραφίες και λίγα σχόλια.

Στα Δοκίμια  





 Στο Παλιόκαστρο 









Στο Νάερο





και στις Συκιές.




 Τα στοιχεια αυτά μαζί με το υπάρχον πιο κάτω σχετικό υλικό, κάποια στιγμή θα πρέπει να τύχουν της προσοχής των αρμοδίων και να ερευνηθούν σε βάθος.
                                                              Εκ του Ομίλου 
                                                           [ 9/10/2014 ]


------------------------------------------------------


ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 
 
Είναι ένα όμορφο ημιορεινό χωριό (υψόμετρο 650 μέτρα) του νομού Αιτωλ/νίας, της επαρχίας Τριχωνίδας του Δήμου Θέρμου. Απέχει 282 χιλ. από την Αθήνα, από την Πάτρα 78 χιλ., από το Μεσολόγγι 73 χιλ. και από τη Ναύπακτο (μέσω γέφυρας Μπανιά) μόνο 60 χιλ.

Να αναφέρουμε εδώ πως υπάρχουν τρία (3) ακόμη χωριά στην Ελλάδα με το ίδιο όνομα: Χρυσοβίτσα Μετσόβου, Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου και Κάτω Χρυσοβίτσα Τριχωνίδας.

Είναι προσβάσιμο από:
  • Αντίρριο-Αγρίνιο(δεξιά)-Θέρμο-Χρυσοβίτσα
  • Αντίρριο-Ναύπακτος-Γέφυρα Μπανιά-Θέρμο-Χρυσοβίτσα
  • Καρπενήσι-Μ. Προυσού-Λαμπίρι-Καλλιθέα-Θέρμο-Χρυσοβίτσα
Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

Έχει ωραία πετρόκτιστα σπίτια, τέσσερις (4) όμορφες εκκλησίες, λαογραφικό μουσείο (πρώην Δημοτικό Σχολείο), καφενεία-ψησταριές, μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία και ωραίο κλίμα.

Μπορείς να μείνεις φιλοξενούμενος σε σπίτι φίλων στο χωριό ή στα ξενοδοχεία που υπάρχουν στο Θέρμο και στο Πετροχώρι (απόσταση 6-7 χιλ.).

Με αυτά τα λίγα στοιχεία προσπαθήσαμε να δώσουμε το στίγμα του χωριού μας, τη ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ (γνωστά βεβαίως στους συγχωριανούς μας).




                         Περισσότερα στοιχεία στο φάκελλο "Όμιλος Εθελοντών ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "

                                       ------------------------------------------------------------------------------

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ 


 
Απ' ότι μαρτυρείται η Χρυσοβίτσα κατοικείται από Νεολιθική και αργότερα αρχαϊκή περίοδο.

Ο οικισμός Αρχαϊκών χρόνων αποτελούνταν από οχυρωμένη ακρόπολη, με ερείπια που σώζονται και σήμερα στο λόφο «Παλιόκαστρο» με υψος 736 μ.,  έκτασης 2,35 στρ., και στο οποίο κάστρο κατέφυγαν οι Αιτωλοί όταν καταστράφηκε το Θέρμο από το Φίλιππο Β', και το ιερό που βρίσκεται κοντά στην πηγή «Συκιές» και στη θέση «Αειρος».

Πρώτος που υποψιάστηκε την ύπαρξη αυτού του ιερού ήταν ο Woodhouse τo 1893, ο οποίος θεώρησε ότι ήταν ασκληπιείο.

Το 1900 ο Δ. Λουκόπουλος αποστέλει στο Εθνικό Μουσείο Αθηνών «δυο σανιδόκασσες του πετρελαίου γεμάτες κούκλες (ειδώλια)» που μάζεψαν οι μαθητές του σχολείου.

Το 1901 έρχεται στην περιοχή ο Σωτηριάδης και βασισμένος σε επιφανειακά ευρήματα εκφράζει και αυτός την υπόθεση ότι «ίσως έκειτο ιερόν τι ενταύθα».

Επανέρχεται το 1908 και προβαίνει στην ανασκαφή του ιερού μεταφέροντας πλήθος ευρημάτων στο Μουσείο Θέρμου. Την ανασκαφή επεράτωσε ο Ρωμαίος το 1912 και περισυνέλεξε «απόκομμα βάθρου με φανερά αναθεματικής επιγραφής ίχνη» και από τη μελέτη σε 500 ειδώλια, κόρες κατέληξε ότι πολλές απ΄αυτές παριστάνουν την Αρτέμιδα που λατρεύονταν στο ιερό μαζί με τον Διόνυσο. Στο βιβλίο του, αναφέρει για το μουσείο του Θέρμου: «ο ενδιαφερόμενος έχει να προσέξει μια αξιόλογη συλλογή αγγείων από προϊστορικά κτίσματα και το πλήθος των πήλινων αφιερωμάτων από ένα ιερό της γειτονικής Χρυσοβίτσας».

Στο αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου εκτίθενται δύο είδωλα νεολιθικής εποχής που βρέθηκαν στη Χρυσοβίτσα Θέρμου χρονολογούνται περίπου στο 2500π.Χ. Τα είδωλα αυτά απεικονίζουν δύο γυναικείες πληθωρικές μορφές, αφιερωμένες ενδεχομένως στη θεά της γονιμότητας.

(συνεχίζεται...)


 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Χρυσοβιτσιάνων που έχει ως έδρα την Αθήνα απο ιδρύσεως του έως σήμερα έχει να επιδείξει έργο δημιουργίας και παρέμβασης πραγματοποιώντας μικρής ή μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής και εξωραϊσμού του χωριού μας. Κύρια εκδήλωση πανηγυρισμού και διασκέδασης αποτελεί το Αντάμωμα Χρυσοβιτσιάνων που γίνεται καθε χρόνο στις 16 Αυγούστου.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ

1. Εορτασμός Πάσχα [κινητή εορτή]
2. Αγίου Γεωργίου [κινητή εορτή]
3. Αγίου Αθανασίου [02 Μαίου]
4. Προφήτη Ηλία [20 Ιουλίου]
5. Αγίας Παρασκευής [26 Ιουλίου]
6. Της Παναγίας [15 Αυγούστου]
7. Αντάμωμα Χρυσοβιτσάνων [16 Αυγούστου]
8. Αγρυπνία (οσ. Αρσενίου) [09 προς 10 Νοεμβρίου]
9. Εορτασμός Χριστ/νων – Ν. Έτους [γνωστά]